Τελευταία Νέα

Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης παραρτήματος ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Θήρας

Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης παραρτήματος ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Θήρας

Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως αυτή της Σαντορίνης, καθημερινά δημιουργούνται νέες ανάγκες και απαιτήσεις αναφορικά με την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.


Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως αυτή της Σαντορίνης, καθημερινά δημιουργούνται νέες ανάγκες και απαιτήσεις αναφορικά με την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, αρμονικής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και προόδου των μαθητών/παιδιών μας. Στα πλαίσια της διαπολιτισμικότητας, της συμπερίληψης και της ανάπτυξης όλων των μαθητών προβλέπεται δικαίως από τη νομοθεσία (Ν.4823/2021, άρθρο 11, παράγραφος 2) η υποστήριξη των μαθητών από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς με σκοπό την απόκτηση κατάλληλων εφοδίων, γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να ανταπεξέλθουν ως ενήλικες στις ανάγκες της εποχής μας. 

  Η ανάγκη ίδρυσης τοπικού παραρτήματος «Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης – ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Θήρας» είναι πιο επιτακτική από ποτέ καθώς στη νήσο θήρα τα τελευταία χρόνια αναδύεται μια αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Προσχολική και Σχολική Εκπαίδευση αλλά και στη Δευτεροβάθμια επίσης. Σε αριθμούς, οι μαθητές προσεγγίζουν περί τους 2.500 στην Α/θμια εκπαίδευση και σχεδόν 2.000 στη Β/θμια, στο σύνολο φτάνουν τους 4.500 μαθητές! Αντιλαμβανόμενοι πλήρως το δύσκολο και απαιτητικό έργο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τοπική παροχή υπηρεσιών διερεύνησης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ψυχοπαιδαγωγικών αναγκών των  μαθητών από το παράρτημα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Θήρας, θα βοηθήσει όχι μόνο τους ίδιους τους μαθητές αλλά και τους γονείς, επικουρικά και τους εκπαιδευτικούς με στοχοθετημένες και εξατομικευμένες οδηγίες/κατευθύνσεις.

Η διεπιστημονική επιτροπή του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. αποτελείται από επιστημονικά μέλη όπως είναι Ψυχολόγος, Κοινωνικός/η Λειτουργός, Ειδικός/η Παιδαγωγός, Λογοθεραπευτής/τρια, Εργοθεραπευτής/τρια, οι οποίοι συνεργάζονται με στόχο την υποστηρικτική παρέμβαση στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών προτείνοντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο και δομή φοίτησης.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης του τοπικού παραρτήματος Θήρας εμφανίζεται πιο ενισχυμένη την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς η επιβεβληθείσα επίσκεψη στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Σύρου δεν αφορά μόνο τις οικογένειες με τέκνο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες αλλά αφορά και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή/και παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγα τα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού / ενδοσχολικής βίας (λεκτικής ή/και σωματικής) τα οποία ταλανίζουν την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και δημιουργούν πρόσθετο άγχος και αγωνία στους γονείς. Το υπό υλοποίηση παράρτημα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Θήρας θα μπορεί να επεμβαίνει και να υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες, να συνεργάζεται με αυτές ως προς τη διαχείριση σχολικών κρίσεων, αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ σχολικής μονάδας και γονέων. Ταυτόχρονα, δύναται να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και στους γονείς. Η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών της Σαντορίνης για τη μετάβαση στο ΚΕΔΑΣΥ Σύρου είναι αυξημένη (500-700 ευρώ), λόγω την ανάγκης μετακίνησης μέσω δρομολογίων με ανταπόκριση/ενδιάμεση στάση που δημιουργεί αναστάτωση στους προς εξέταση μαθητές και λόγω διαμονής σε ξενοδοχείο για τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις. Αρκετά παιδιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο κατάστρωμα/σαλόνι πλοίου με την αναγκαιότητα μίσθωσης καμπίνας για περιορισμό και ασφαλή μετακίνηση.

Λαμβάνοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης των γονέων και κηδεμόνων των 4.500 μαθητών του Δήμου Θήρας, αιτούμαστε την υλοποίηση της ήδη εν εξελίξει διαδικασίας ίδρυσης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας Αρ.101/2022) του παραρτήματος ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Θήρας το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτελέσει ουσιαστικό κοινωνικό έργο στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης.

Παρακαλούμε για τη δική σας συνεισφορά στην υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος. Είναι άλλωστε κοινωνική ευθύνη των υπηρεσιών και της πολιτείας η ολιστική διάνθηση και ανάπτυξη όλων των μαθητών/παιδιών  μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας,

 

Με βαθιά εκτίμηση,

Για την Ένωση Γονέων Θήρας

                 Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γραμματέας                                                                    

            Τούλης Δημήτριος                                                                   Λιγνός Μιχαήλ

Λοιπά Μέλη Δ.Σ.

Πρέκας Γεώργιος

Ντούλιας Ανδρέας

Σκάρογλου Αθανάσιος

Κουλελής Ιωάννης

Παπαδόπουλος Ιωάννης

 

Related Articles

Book Market

Book Market

Σπίτια για Εκπαιδευτικούς

Σπίτια για Εκπαιδευτικούς

Επικοινωνία

Στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

e-Mail

enosigoneonthiras@gmail.com

Τηλέφωνο

6973950265

Viber

Γίνετε μέλος της ομάδας μας πατώντας εδώ

e-Mail

enosigoneonthiras@gmail.com

Τηλέφωνο

6973950265

Viber

Γίνετε μέλος της ομάδας μας πατώντας εδώ
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα απαιτούμενα πεδία.
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα απαιτούμενα πεδία.